Ghana

Projecten:
- Gezondheidskliniek
Danyame
 
- Waterput Danyame

 
- Bibliotheek Danyame
 
- Ghana dagboek
(reisverslag 2004)
 
- Elektriciteitspalen
Danyame
 
- maismolen
 
- senior high school
berekum
 
- Vastenaktie

-Verslag Vastenaktie

 

 

 

 

 

 

 

 

Vastenaktie 2011

 

De vastenaktie dit jaar voor de grasscutters in Danyame (Ghana) was er een die we niet snel zullen vergeten. We geven u een beeld wat er allemaal is gebeurd rondom deze bijzondere vastenaktie.

Omdat het een eigen project was waar we met de hele Clara-parochie actie voor gevoerd hebben werd het idee geboren om een heus Ghana-museum op te zetten.

Op 11 maart werd de opening verricht door Cor en Bout Mud die Chief en Queen-mother zijn van het dorpje Danyame.

En vanaf die tijd bleven de mensen komen om kennis te maken met Danyame en haar inwoners.

Wat was er te zien in het museum?                                              Als je binnenkwam werd je meteen verrast door de ruime opzet want de oppervlakte was maar liefst 500 m2 groot.

Er was een informatieve opgezette tentoonstelling over Ghana, de Ghanezen en Danyame, het dorp waar Kaskazini al 10 jaar actief is. Wat was er te zien? Vele muziekinstrumenten, met de hand gemaakt speelgoed, hoofddeksels, maskers, Ashanti-krukken en sieraden. En natuurlijk was er alle informatie over het project van de grasscutters. Er was een heuse filmzaal waar verschillende films werden vertoond. Er waren verschillende displays te bekijken b.v. een Ghanees schooltje, een lappenkraam met prachtig geweven Ghanese stoffen en waxprintdoeken daarvoor iemand achter de (hand)naaimachine. Informatie over fruit en cacao uit Ghana, een dorpstafereeltje. Een koffiehoek, een speelhoek met zitzakken, dierenknuffels, kleurplaten, boekjes voor de kinderen. Kortom een echt museum. Iedere woensdagmiddag was er een workshop voor de kinderen. Zoals het bespelen van Djembe, het maken van muziekinstrumentjes, sieraden en bloemstukjes en het versieren van kalebassen en Afrikaanse maskers. In totaal kwamen hier bijna 200 kinderen op af. Verschillende basisscholen uit de gemeente Nieuwkoop zijn op “excursie” geweest in het museum. Met ruim 1100 bezoekers kunnen we zeggen dat het museum een succes was. Speciaal voor deze vastenaktie heeft Kaskazini “met dank voor het schenken van een erfenis” de contactpersoon in Ghana, Comfort Kyera, naar Nederland over laten komen. Regelmatig was zij in het museum te vinden waar ze vele vragen van bezoekers kon beantwoorden. Ze was dan ook duidelijk van meerwaarde in het museum. Het hoogtepunt van deze vastenaktie was wel de Afrikaanse mis op 3 april. Middenkoren van verschillende kerken hadden zich verenigd om samen als groot koor Afrikaanse liedjes in te studeren. Hierbij was  Comfort Kyera  het stralende middelpunt.

We willen daarom iedereen van de gezamelijke M.O.V. van de Clara-parochie maar ook alle andere betrokkenen heel hartelijk bedanken want met zijn allen hebben we iets unieks laten zien.

 

Tot slot bent u natuurlijk ook erg benieuwd wat deze vastenaktie heeft opgeleverd. In de kerken is (inclusief museum) is er in totaal opgehaald het geweldige bedrag van € 15.130,61. De vastenaktie vermeerderd dit bedrag met 50% waardoor het eindbedrag komt op € 22.695,92. Een fantastisch resultaat van een bijzondere vastenaktie.   

klik hier voor meer foto's van het akwaaba museum

 

 

 

 

Copyright © Stichting Kaskazini