Ghana
 
Projecten:
 
-Gezondheidskliniek
   Danyame
 
- Waterput Danyame
 
- Bibliotheek Danyame
 
- Ghana dagboek
  (reisverslag 2004)
 
- Elektriciteitspalen
  Danyame
 
- maismolen
 
- vastenaktie
 
-Verslag Vastenaktie
Waterput Danyame

 

( stukje Gerdy nieuwsbrief februari/maart 2002 )

 

Beste leden van Stichting Project Afrika en beste Noordenaren,

 

Eind December konden we eindelijk weer terugkeren naar Ghana en we hebben een goede reis gehad en zijn met volle energie aan het werk gegaan.

Al gauw ben ik in Danyame geweest en heb daar een korte vergadering met de chief, wat oudsten en een aantal leden van het gezondheidscommitee gehad en hem verteld over Noorden en de verschillende afspraken die we gemaakt hebben. De chief wilde echter dat er een grote vergadering bijeen geroepen zou worden en deze is inmiddels gehouden op 29 januari. De opkomst was heel goed ook de verschillende kerken waren vertegenwoordigd, met de vrouwengroepen die tegelijkertijd als koor optraden .

Ook was er een nieuwe verpleegkundige aangesteld door het ministerie van gezondheid. Een man, Osman Mohammed, wat wel wat consequensies zal hebben voor de zwangere vrouwen en de bevallingen in de kliniek. Wel lijkt Osman erg actief en prettig om mee samen te werken.

Na het uitwisselen van alle groepen werd er al meteen gezegd dat het waterprobleem de eerste grote behoefte is. Ik heb geinformeerd naar het slaan van een waterput in Sunyani en de kosten bedragen 34 miljoen = c.a. € 4917,--. Verder is de bedrading nog niet helemaal afgemaakt en hebben de gebouwen aardig wat renovatie nodig. Hiervoor zal een begroting gemaakt worden.

Met de verpleger zal ik proberen om een 3-jarenplan in elkaar te zetten. Wij maken het goed, erg druk want al het werk van vorig jaar is blijven liggen en aan het begin van een nieuw jaar is er altijd wat te doen zoals jaarraporten,budgetten e.d. met heel veel hartelijke groeten ,ook van Mozes ,

 

Brief uit Ghana van Gerdy Osei-van Noort – november 2003

 

Beste Mensen uit Noorden en omgeving

Onverwacht was ik even kort terug in Holland Door wat lichamelijke klachten gelukkig niets ernstig’s en heb met de leden van kaskazini contact gehad over het project “DANYAME” Inmiddels is het project aardig op gang en na de bedrading en het huisje voor de generator was de vraag gesteld voor de watervoorziening de oude waterput was niet meer van deze tijd Bright Owuso is bij “The Ghana Watercompany”geweest om professioneel geadviseerd te worden een ingenieur van het waterleidingbedrijf is naar danyame gekomen om de zaak te bekijken en heeft een begroting gemaakt voor een elektrische pomp welke het water omhoog zal pompen verder moest er een waterreservoir komen waar het water zal worden ingepompt

(met behulp van de generator die er al is ) het reservoir wordt op een hoge pilaar geplaatst en vandaar met pijpleidingen naar de kliniek en stafhuizen gevoerd Deze hele operatie koste een flink bedrag maar met behulp van Stichting Kaskazini en zijn gulle gevers konden we deze waterput aanschaffen te zijner tijd zullen we foto, s van de werkzaamheden en het resultaat laten zien, het is leuk om te zien hoe enthousiast de mensen zijn, ze hebben er veel voor over om “hun “dorp te verbeteren.

 

Hartelijke groeten Gerdy

 

Schoon drinkwater in Danyame

 

In onze vorige nieuwsbrief ( November 2003 ) heeft u kunnen lezen dat er door geld van onze  Stichting een waterput kon worden gerealiseerd in Danyame. Afgelopen januari ben ik samen met kinderarts  Joke de Graaf ( grondlegster van het gezondheidscentrum ) en Bout Mud afgereisd naar Ghana en heb daar met eigen ogen het resultaat gezien wat er met dit geld is gerealiseerd. Er is een pomp aangeschaft, die wordt aangedreven door de aggregaat. Deze pompt het water in een grote tank welke op een hoge pilaar is aangebracht. Vanaf daar gaan er weer leidingen terug naar drie kranen. Het geheel is door de mensen van Danyame zelf uitgevoerd; enzo is het echt een project van en door het hele dorp geworden en groeien de mensen in hun eigenwaarde. Ook hebben we kennis gemaakt met het comité welke de activiteiten in Danyame in goede banen leid. Tijdens deze ontmoeting hebben we samen gebrainstormt over de toekomst van Danyame en wat de verdere plannen zijn voor verbetering van hun Dorp. Er zijn wat ideeën geopperd en het was goed om te horen dat de mensen zelf met diverse projecten bezig zijn die voor inkomen moeten gaan zorgen in het dorp ( kweken van slakken, het runnen van een veestapel en voor de vrouwen een maismeelmengmachine ) Maar de grote vraag aan ons was de financiering van elektriciteitspalen. In het dorp is er behalve de aggregaat voor de kliniek en de waterput geen stroom aanwezig. Dus het comité heeft dit bij de regering van Ghana aangevraagd. Deze vraag is positief  beantwoord maar men dient zelf voor de c.a. 125 palen te zorgen ( betonnen palen van c.a. € 25,00 per stuk ).

 

 klik hier Bibliotheek Danyame

 

                                                                          

 
 

 

Copyright © Stichting Kaskazini