Ghana
 
Projecten:
 
-Gezondheidskliniek
   Danyame
 
- Waterput Danyame
 
- Bibliotheek
  Danyame
 
- Ghana dagboek
  (reisverslag 2004)
 
- Elektriciteitspalen
  Danyame
 
- Maismolen
 
- vastenaktie
 
-Verslag Vastenaktie

BIBLIOTHEEK Juni 2012

Biblionef stelt geld beschikbaar voor uitbereiding bibliotheek

De organisatie Biblionef helpt bij het verstrekken van (kinder)boeken wereldwijd in achterstandsgebieden. De Stichting Kaskazini werd door de Stichting Biblionef benaderd omdat hen  de Kaskazini-website was opgevallen. Zij waren erg enthousiast over de opzet van het kleinschalige project van de sponsorloop in Noorden en het eigen initiatief van de mensen in Danyame, in Ghana om een bibliotheek te bouwen. Daarom wilden zij geld beschikbaar stellen met als voorwaarden dat het geld alleen aan bibliotheek spullen wordt besteed en aan boeken. Dus niet bijvoorbeeld voor de bouw van het pand, meubilair of een computer. Het geld van Biblionef was al direct beschikbaar. Er wordt gecommuniceerd hoeveel geld er beschikbaar was en er werd door de mensen daar een lijst opgesteld van gewenste boeken voor in de bibliotheek. Inmiddels zijn de boeken uitgezocht, besteld en verstuurd. We hebben al foto’s ontvangen waarop te zien is dat de pakketten met boeken enthousiast worden ontvangen door de schooldirecteur en docenten en hoe ze al staan te prijken in de bibliotheek.

Vanuit Danyame werd toen de vraag gesteld of ze het geld van de sponsorloop mochten gebruiken voor het bouwen van een computerlokaal omdat de bibliotheek voorlopig voldoende boeken heeft. inmiddels zijn ze gestart met de bouw van dit computerlokaal.

 
 
 
Bibliotheek Danyame
 
Tijdens onze reis hebben we ook de school van Danyame bezocht. Op dat moment werdt er gebouwd aan een nieuw schoolgebouw 3 lokalen (dit wordt gefinancierd door de Ghaneese regering), maar er is nog een dergelijk gebouw nodig omdat er nog 3 lokalen nodig zijn. Ook de vraag voor deze financiering is aan de regering gesteld en de mensen wachten in spanning af . Maar met de komst van het nieuwe gebouw zijn ze er nog niet. Graag zouden ze ook wat nieuwe lesmaterialen aanschaffen en een schoolbibliotheek aanleggen.
 
Deze vraag hebben we neergelegd bij  de werkgroep kinderen helpen kinderen van de Antoniusschool in Noorden welke zeer positief werd ontvangen. Op woensdag 14 april ben ik op school geweest om de kinderen een korte video te laten zien van onze reis en speciaal het bezoek aan de school in Danyame. Hierna zijn alle kinderen aan de slag gegaan en werd tijdens de slotavond op 22 april alle zelf gemaakte voorwerpen verkocht ( trommeltjes, speren, schoolbordjes, Afrikaanse kookboeken, foto-lijstjes, maskers, Afrikaans beschilderde bloempotten e.d. )  Tijdens deze avond waren er “Afrikaans“ spelletjes zoals stampen, water uit een put scheppen, hoepelen met een fietswiel en ouders konden met hun kind op hun rug in een Afrikaanse draagdoek een parcours lopen. Kinderen konden met een mandje met vruchten  op hun hoofd lopen. Ook konden haren ingevlochten worden en was er een heuse medicijnvrouw waar de kinderen terecht konden met hun zieke pop of knuffel.

Deze geweldige slotavond leverde en fantastisch bedrag op van € 457,- welke in Danyame zeer goed besteed zal worden aan boeken voor de nieuwe school.

 

 

Boeken voor de bibliotheek

 

In Danyame is Gerdy met de leraren en leerlingen naar de school gegaan en hebben het lokaal bekeken dat als bibliotheek dienst moet gaan doen. Het moet flink gerenoveerd worden.  

Bij een later bezoek in oktober 2005 aan Danyame vertelde de Chief enthousiast dat hij en het comite hadden besloten dat er een apart gebouw zou komen om als bibliotheek dienst te doen. Alle metselaars, timmerlieden en arbeiders in het dorp moeten dat samen doen zonder hulp van buitenaf. De materialen worden betaald door de fondsen uit Noorden ( opbrengst Kinderen helpen Kinderen 2004 ) Inmiddels is er hard gewerkt en ik moet zeggen dat het inspirerend werkt als de mensen het zelf uitdenken en dan in praktijk brengen. Dat motiveert ons ook.

 

Klik hier voorFoto's bouw Bibliotheek & ghana dagboek 2004 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright © Stichting Kaskazini