Ghana

 
Projecten:
 
- Gezondheidskliniek
   Danyame
 
- Waterput Danyame
 
- Bibliotheek Danyame
 
- Ghana dagboek
  (reisverslag 2004)
 
- Elektriciteitspalen
  Danyame
 
- maismolen
 
- senior high school
   berekum
 
- vastenaktie
 
-Verslag Vastenaktie

 

 

 

Het fokken van "grasscutters" 

Een nieuwe project voor Danyame. 

Jos en ik hebben, zoals u inmiddels begrepen hebt, in mei 2010 opnieuw een bezoek gebracht aan Danyame, ‘ons’ dorp in Ghana. We kregen daar een geweldig ontvangst en voelden ons er meteen weer thuis.

De belangrijkste reden voor ons bezoek was dit keer om met de mensen te vergaderen over de toekomst van hun dorp. Tot nu toe heeft Kaskazini het dorp Danyame vooral geholpen met voorzieningen zoals een waterpomp, een generator, een maïsmolen, leermaterialen voor de school en een prachtige bibliotheek. Dit alles heeft het welzijn van de dorpelingen aanzienlijk verhoogd maar van welvaart is absoluut geen sprake. In Danyame is iedereen arm. Bijna niemand in dit dorp heeft een vast inkomen. Deze luxe is alleen weggelegd voor onderwijzend en verpleegkundig personeel, dus mensen die werken voor de overheid. De rest van de bevolking moet zijn geld verdienen met de verkoop van de opbrengst van hun akkertjes. Dat levert niet voldoende cash op om bijvoorbeeld een ziekenhuisopname te betalen of medicijnen te kopen of je kind naar de middelbare school laten gaan.

Het is daarom erg belangrijk dat het volgende project voor Danyame een ‘income generating’ project wordt, dus een project waarmee de mensen zelf hun geld kunnen gaan verdienen.

Daarover hebben we tijdens ons bezoek stevig vergaderd en de mensen zijn met een verrassend voorstel gekomen: ze willen graag financieel geholpen worden met het opzetten van een degelijke fokkerij van ‘Grasscutters’.

Een grasscutter is een knaagdier dat leeft in de bossen. Het vlees van dit dier is een goede bron van eiwitten en het wordt in West Afrika beschouwd als een ware delicatesse. De massale jacht op deze wilde dieren heeft echter geleid tot het afbranden en vernielen van veel bosgebied en de grond van het ontboste gebied is te schraal voor akkerbouw.

Een grasscutter is een zeer vruchtbaar beest. Een vrouwtje kan een paar uur na de worp van een nest alweer opnieuw bevrucht te worden. Grasscutter vermenigvuldigen zich sneller dan andere gedomesticeerde dieren die worden gefokt voor de vleesconsumptie. Ze hebben tweemaal per jaar een nestje met minstens 4-8 jongen. Het voeden is geen probleem aangezien ze alles eten dat eetbaar is en er is een grote variëteit van eetbare bladeren in de gemeenschap. Bijproducten van de landbouw zoals resten van tarwezemelen en "pito mash" kunnen ook gebruikt worden als voedsel voor de graskonijnen.

De groep dorpelingen die samen dit project zullen gaan opzetten hebben zich inmiddels goed laten informeren. Experts hebben hen voorgerekend dat een grasscutterfokkerij binnen drie jaar werkgelegenheid kan geven aan meer dan 100 mensen! Deze mensen zullen met dit werk hun inkomsten zien verdubbelen zodat ze hun kinderen gezonder voedsel kunnen geven en langer naar school kunnen laten gaan. Wél zal iedere fokker iets van zijn/haar winst moeten afstaan aan een centrale pot zodat van dit gemeenschapsgeld weer andere mensen geholpen kunnen worden of nieuwe banen gecreëerd kunnen worden.

Het vlees van de grasscutter levert veel geld op. Het vlees heeft een hogere kiloprijs dan onder andere rundvlees, schapenvlees en gevogelte. Door de enorme lokale vraag naar dit product, bijvoorbeeld door wegrestaurants/snackbars, maar ook door de export naar de grotere steden is er een grote afzetmarkt voor dit vlees.

Bijkomend voordeel van dit fokkerijproject is dat het aantal bosbranden zal afnemen omdat de mensen geen bossen meer in brand hoeven te steken om de grasscutter te vangen. Een ander, en misschien zelfs nog wel groter voordeel is dat er minder jonge mensen het dorp hoeven te verlaten omdat ze noodgedwongen werk in de grote stad moeten zoeken.

Jos en ik hebben het fokkerij project voor Danyame ingediend bij de organisatie van de Vastenactie. We zijn erg blij u te melden dat óók de Vastenactie gecharmeerd is van het project. De opzet van het project vindt men goed gefundeerd en men gelooft, net als wij, dat het project levensvatbaar is. Daarom mogen wij dit jaar de gehele opbrengst van de parochies van De Regenboog voor de Vastenactie gebruiken voor de financiering van dit Kaskazini project.

Bout Mud-Jansen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright © Stichting Kaskazini